Guvernul ungar a atacat subtil Comisia Europeană sugerând că va majora taxele suplimentare impuse în special băncilor şi companiilor străine dacă aceasta nu va scoate Ungaria din procedura de deficit excesiv, al cărei deznodământ ar putea fi suspendarea fondurilor europene destinate celei mai îndatorate economii din Europa de Est. Budapesta susţine că CE nu scoate Ungaria din această procedură deoarece marile companii se plâng la Bruxelles că profiturile le sunt erodate de măsurile anticriză ale guvernului ungar.
Sugestia guvernului se desprinde dintr-un pachet de măsuri elaborat la presiunile CE şi care are ca scop reducerea deficitului bugetar sub nivelul de 3% din PIB prevăzut de regulile UE. Ungaria a avut anul trecut un deficit bugetar de 2% din PIB, dar Comisia estimează că indicatorul va urca la 3% din PIB anul acesta şi la 3,4% din PIB în 2014 şi apreciază că, din această cauză, Ungaria nu va putea ieşi din procedura de deficit excesiv fără noi măsuri fiscale, scrie The Wall Street Journal.
Bruxellesul a reproşat de mai multe ori Budapestei că politicile aplicate până acum pentru diminuarea deficitului nu sunt sustenabile deoarece se bazează pe măsuri extraordinare, precum naţionalizarea fondurilor private de pensii şi suprataxarea unor sectoare dominate de companii străine, precum cel bancar, energie, telecom sau de retail.
Ca răspuns la criticile Comisiei, Budapesta va îngheţa cheltuielile administrative la nivelul de 0,3% din PIB, deşi crede că acest pas nu este necesar.
„Măsuri injuste şi inutile“
„Putem spune cu mâna pe inimă că aceste măsuri nu sunt necesare. Sunt injuste şi nedrepte“, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului Andras Giro-Szasz. Dar fără aceste măsuri Ungaria riscă să piardă accesul la fonduri europene vitale în condiţiile în care economia a scăzut cu 1,7% anul trecut. Fondurile europe