Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat, luni, că explorarea gazelor de şist din zona litoralului românesc nu va afecta sub nicio formă comunităţile şi plajele de la Marea Neagră.
"În momentul în care am aprobat prima subfază a explorării în zona litoralului, am discutat că nu vor fi afectate sub nicio formă comunităţile şi plajele. Am discutat clar cu compania ca în momentul în care peste doi ani de zile vor începe partea efectivă de explorare, de montare a unei sonde identice cu cele care există pe teritoriul României, aceasta să fie la o distanţă astfel încât zona turistică să nu fie afectată, zona comunităţilor locale să nu fie afectată sub nicio formă, din punct de vedere al cetăţenilor, mediului, sănătăţii, liniştii lor", a spus Rovana Plumb.
Ea a precizat că, dacă prospecţiunile care vor începe din toamna acestui an pe litoral vor demonstra că se poate începe o eventuală explorare, prin montarea unei sonde, atunci această explorare nu poate avea loc mai devreme de doi ani.
"Tehnologia nu presupune fracţionare hiodraulică. Această exploatare care conţine ca tehnologie fracturarea hidraulică nu poate începe mai devreme de cinci ani de zile din acest moment", a mai spus Rovana Plumb.
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că deocamdată se pune doar problema explorării gazelor de şist, care se face prin metode convenţionale care nu implică nicio temere pentru mediu, el arătând că decizia de a folosi aceste resurse va fi luată peste cinci ani.
"Deocamdată nu se pune problema decât de explorare. Explorarea se face prin metode convenţionale, deci nu există absolut nicio temere pentru mediu. Dacă după 4-5 ani şi după ce cheltuie - cei care fac explorări în Vaslui cheltuie vreo 300 de milioane, numai anul acesta - dacă după aceea o să rezulte că avem resurse, peste 5 ani, un Guvern mai înţelept decât al meu va spune dacă stând