Impozitul pe venitul microîntreprinderilor ar putea scădea, din iulie, la 1,5%, de la 3% în prezent, tot din vară urmând să fie introdus impozitul forfetar şi o TVA redusă la 9% la pâine, potrivit ministrului delegat pentru întreprinderi mici şi mijlocii, mediul de afaceri şi turism, Maria Grapini.
Ea a arătat, însă, că este aşteptat răspunsul Ministerului de Finanţe cu privire la aceste modificări fiscale.
'Am propus şi am, în mare măsură, acceptul Ministerului de Finanţe. Sunt domenii care nu au, poate, o rată de profit de 5% şi de aici, la un impozit de 3% pe venituri, o companie trebuie să dea mai mult decât profitul. Propunerea este de 1,5% (impozit pe venitul microîntreprinderilor - n.r.), făcută să se aplice din 1 iulie. Dacă opinia mediului de afaceri este că e bine să nu mai stăm încă jumătate de an o vom aplica, dacă vor spune că nu, nu o vom aplica', a spus Grapini.
În ceea ce priveşte impozitul forfetar, aceasta a afirmat că va fi stabilit ca o sumă fixă care este mai mică decât ar fi o taxă plătită în cazul unei înregistrări corecte a veniturilor şi cheltuielilor.
'Am făcut un studiu pilot pentru patru coduri CAEN şi aş vrea ca rezultatul studiului să se aplice din iulie. Dacă rezultatele sunt bune, aplicăm şi la alte domenii precum service auto şi reparaţii auto, restaurante, baruri, cafenele, hoteluri, pensiuni. Diferenţa majoră este că pentru fiecare cod CAEN am identificat care sunt indicatorii relevanţi care ar permite operatorului economic să facă un anumit venit. Concret, ce îl influenţează pe un hotelier din Bucureşti, Covasna sau din Timişoara, în funcţie de mărimea hotelului, de gradaţie, în funcţie de capacitate. Atunci, la restaurante am luat alţi indicatori, la service auto şi la reparaţii alţi indicatori şi suma pe care noi am propus-o Ministerului de Finanţe este o sumă fixă care a pro