Potrivit datelor oferite de Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (D.S.V.S.A.) Sibiu, 43 la sută din producţia de lapte de oaie din judeţul Sibiu se valorifică prelucrat în brânzeturi, din exploataţii care nu sunt înregistrate sanitar veterinar la D.S.V.S.A. Sibiu şi produsele nu sunt supuse permanent controlului de specialitate.
Înregistrarea crescătorilor de ovine este necesară pentru a se putea monitoriza şi controla respectarea normelor şi regulilor de igienă, trasabilitatea şi siguranţa alimentelor, de către toţi crescătorii de ovine care produc, procesează, depozitează şi comercializează lapte şi produse din lapte de oaie, în scopul protejării sănătăţii publice.
În actualul context legislativ, stâna este asimilată cu centrul de prelucrare lapte integrat în exploataţie şi trebuie să fie dotată cu spaţii pentru recepţia, prelucrarea şi depozitarea materilor prime şi a produselor finite. În condiţiile în care crescătorii de ovine sunt înregistraţi la D.S.V.S.A., aceştia pot să comercializeze produsele din lapte de oaie la consumatorul final, la alte unităţii autorizate, în pieţe agroalimentare de pe întreg teritoriul Romaniei, precum şi cu ocazia expoziţilor, târgurilor sau alte manifestări organizate de diferite autorităţi sau organizaţii profesionale în cadrul legal.
Produsele destinate comercializării trebuie să fie identificate prin etichete pe care sunt înscrise menţiuni referitoare la producător, denumirea produsului, data obţinerii, condiţii de păstrare eticheta (modelul se poate obţine de la D.S.V.S.A Sibiu, odată cu eliberarea documentului de înregistrare) se aplică pe ambalajul tradiţional, cutii de plastic sau putini, pentru brânzeturi.
Amenzi între 600 şi 2000 de lei
Inspectorii D.S.V.S.A. Sibiu, vor controla respectarea normelor de producere şi comercializare a prod