Posta Romana prefera sa reduca salarii decat sa faca disponibilizari, dupa ce a constatat un excedent de personal raportat la volumul de munca. De ce se fereste de concedierile colective cel mai mare angajator din Romania, cu peste 30.000 de salariati pe statul de plata?
"Volumul prestatiilor postale a scazut continuu in perioada 2009-2012, inscriindu-se intr-un trend global determinat de evolutia tehnologica si dezvoltarea comunicatiilor online", au spus reprezentantii conducerii Postei Romane.
In acest context, au fost culese date pentru estimarea necesarului de personal. "Rezultatele normarii au fost verificate impreuna cu reprezentantii sindicatelor care recunosc inregistrarea unui excedent de personal raportat la volumul de munca realizat la nivelul companiei", adauga reprezentantii conducerii.
Acestia mentioneaza ca ponderea cheltuielilor salariale raportata la veniturile companiei a crescut in perioada 2009-2012 de la 63% la 71%, in timp ce media europeana in cadrul administratiilor postale este de circa 51%.
"Cheltuielile ridicate cu salariile afecteaza competitivitatea companiei in contextul liberalizarii pietei serviciilor postale, survenita incepand cu data de 1 ianuarie 2013", au mai spus reprezentantii conducerii, precizand ca vor fi luate toate masurile pentru a asigura desfasurarea in parametrii normali a activitatii postale.
Proteste in Bucuresti
Peste 1.500 de postasi din 21 de oficii din Bucuresti au intrerupt luni lucrul, nemultumiti ca cei din conducerea Companiei Nationale Posta Romana vor sa impuna un numar de zile neplatite si sa reduca programul de lucru pentru toti salariatii, a declarat liderul sindical Matei Bratianu.
Acesta a precizat ca angajatii sunt nemultumiti de faptul ca ar urma sa li se impuna intre una si patru zile neplatite, iar pentru acest lucr