Se va relua Programul National de Evaluare a Starii de Sanatate a populatiei (PNESS). Autoritatile sanitare centrale sunt decise la acest pas, chiar daca inca nu stiu sa precizeze sub ce forma, in ce va consta, exact, acest program. Este ambitia ministrului sanatatii Eugen Nicolaescu de a relua programul pentru depistarea precoce a unor boli de care unii oameni pot suferi fara sa stie.
Medicii din spitale spun insa ca daca Ministerul Sanatatii se axeaza doar pe depistarea bolilor, fara a aloca insa si fonduri pentru tratarea lor, programul nu rezolva mare lucru.
„Programul National de Evaluare a Starii de Sanatate a populatiei este un program care poate salva vieti. Aceasta este menirea lui. Valorificarea datelor din Program si continuarea lui sunt parte esentiala din politica de preventie, care este o prioritate a Ministerului Sanatatii. Este cel mai important Program din istoria Romaniei in domeniul sanitar”, este opinia actualului ministru al sanatatii, exprimata printr-un comunicat de presa postat pe siteul Ministerului Sanatatii.
Oficialii sistemului sanitar tin sa precizeze ca programul nu este o ancheta statistica a starii de sanatate, ci un proiect pe termen lung care sa evalueze riscuri, sa previna imbolnavirea si sa constientizeze cetatenii ca sunt responsabili pentru sanatatea lor. El s-a bazat pe principiul „mergi la medic cat esti sanatos”.
De altfel, ministrul explica in comunicatul respectiv care a fost motivatia programului pe care l-a derulat in mandatul sau precedent. „Unu, am facut programul avand in centrul sau individul si preocuparea pentru starea lui de sanatate, avand ca scop final imbunatatirea starii de sanatate a oamenilor. Pentru ca nu a existat o politica sistematica de educare in sensul preventiei si de informare, riscurile de imbolnavire sunt foarte mari. Sunt oameni care nu merg la medic, care nu si-au facut p