Visul de a realiza un hamburger fără a folosi carne provenită de la vreun animal se apropie de realitate, cu ajutorul cercetătorilor din Maastricht, Olanda. Cu toate acestea, nu este momentan o soluţie foarte practică sau ieftină.
Hamburgerul creat de Mark Post la Maastricht nu va lua niciun premiu la "MasterChef" şi a costat până acum 325.000 de dolari pentru dezvoltare, dar este un prim pas de a realiza carne din celule stem, iar aceasta să fie transformată în mâncare propriu-zisă, scrie „The New York Times“.
Hamburgerul este asamblat din bucăţi minuscule de muşchi de vită crescut în laborator, care va fi gătit la un eveniment organizat la Londra în următoarele săptămâni. Ar fi prima oară când carnea procesată în laborator ar deveni realitate, pe un produs care să poată fi consumat măcar în cadrul unui eveniment de presă.
Pentru a reuşi să atingă statutul de muşchi de vită, iar apoi de hamburger, carnea este crescută în mai multe recipiente din laborator. Acestea conţin un lichid roz, unde sunt crescute miliarde de celule necesare transformării experimentului în carne. Totul a pornit de la un tip de celulă extras din gâtul unor vaci, iar aceasta este forţată apoi în laborator să genereze celule specifice muşchiului. Post foloseşte celule de tip miosatelit, pe care corpul le foloseşte în mod normal pentru a repara ţesuturile musculare accidentate. Cercetătorii au reuşit să ajungă să le dividă şi să le înmulţească în doar trei săptămâni. Cu toate acestea, pentru succesul unui asemenea preparat, e nevoie de miliarde de celule.
20.000 de bucăţi de ţesut muscular
În timp, celulele se unesc şi formează fibre musculare primitive, numite miotuburi, iar apoi se generează proteine. Esenţa experimentului este organizarea, mai ales dacă celulele sunt ancorate. În momentul când ele au o ancoră de care să se prindă, se dezvoltă. Pentru a dezvolta bu