Otilia Mircea (foto) este unul dintre cei 135 de tineri care au beneficiat de o bursă de cercetare postdoctorală la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
Muzeografa Olitia Mircea, doctor în chimie, de la Muzeul de Istorie din Roman, este unul dintre cei 135 de tineri care au beneficiat de o bursă de cercetare postdoctorală, timp de șase luni, în cadrul proiectului:“Rețea transnațională de management integrat al cercetării postdoctorale în domeniul Comunicarea științei. Construcție instituțională (școală postdoctorală) și program de burse (CommScie)”, derulat la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” Iași, în parteneriat cu Universitatea “Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea “Petru Maior” din Târgu-Mureș, Institutul de Filologie Română “A. Philippide” din Iași și Università degli Studi di Genova din Italia.
“Prin tema de cercetare am continuat studiul privind degradarea artefactelor metalice, care au stat timp îndelungat în diferite medii, descoperite în siturile arheologice din județele Neamț și Bacău, prin implicarea unor metode și tehnici moderne de analiză în cadrul Laboratorului de Investigare Științifică și Conservare a Bunurilor de Patrimoniu Cultural – Platforma Arheoinvest de la Universitatea «Alexandru Ioan Cuza» din Iași. Obiectele care au fost selecționate pentru cercetare sunt din aliaje de cupru, argint și fier și provin din două sisteme diferite de zacere: unele incinerate, care au fost depuse în urnele sau gropile mormintelor de incinerație, iar celelalte, neincinerate, care au fost găsite în morminte de înhumație sau în straturile de cultură. Acestea au prezentat un interes deosebit pentru evidențierea stărilor de conservare și a interacțiunii mediu – artefact, precum și a metodelor și proceselor aplicate în vederea stopării proceselor evolutive și a conservării”, a spus muze