Refuzul de a închiria o proprietate, precum şi refuzul taximetriştilor de a lua clienţi pe criterii etnice pot fi sancţionate cu amenzi de până la 100.000 de lei. Prevederile sunt cuprinse într-o ordonanţă a guvernului care modifică legile privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare.
Refuzul unei persoane fizice de a-şi închiria propriul apartament unui cetăţean de etnie romă se va sancţiona cu o amendă maximă de 30.000 de lei. Totodată, refuzul unui taximetrist de a servi un client de etnie romă va fi sancţionat cu aceeaşi sumă. Mai mult, dacă au fost refuzate cel puţin două persoane de etnie romă, se consideră discriminare de grup şi amenda maximă creşte la 100.000 de lei. Potrivit ordonanţei împotriva discriminării, nici patronii de cluburi şi discoteci, precum şi băncile nu vor avea voie să refuze clienţi pe motive etnice, amenzile fiind cele precizate mai sus. Deputaţii discută zilele acestea proiectul de lege privind aprobarea ordonanţei, care aduce modificări esenţiale celei privind discriminarea. Potrivit noului act normativ, amenzile pentru discriminarea unei persoane vor fi cuprinse între 1.000 de lei şi 30.000 de lei, iar pentru discriminarea unui grup de persoane, între 2.000 de lei şi 100.000 de lei. Totodată, dispare excepţia situaţiei în care refuzul este justificat obiectiv de un scop legitim. Astfel, orice respingere pe criterii etnice, religioase, categorie socială defavorizată şi orientare sexuală este pasibilă de amenzi uriaşe.
"Proprietarul ar trebui să aibă libertatea de a alege"
Potrivit afirmaţiilor lui Cristian Jura, membru în Colegiul Director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), proprietarii ar trebui să aibă dreptul de-şi alege chiriaşii. "Acest lucru ţine şi de dreptul civil, închirierea se face "intuitu personae", adică prin luarea în consi