Cei mai bogaţi cetăţeni ai Chinei sunt în căutarea asigurării averii şi îmbunătăţirii calităţii vieţii lor, iar mulţi dintre ei caută aceste lucruri peste hotare
De asemenea, ruşii înstăriţi îşi controlează o parte a activelor prin intermediul unor companii holding înregistrate în afara ţării, pentru a-şi proteja afacerile de stat, dar şi de rivali
Unul din trei chinezi bogaţi are investiţii în străinătate, potrivit unui nou sondaj realizat de China Merchants Bank şi Bain&Company. Este aproape dublul numărului persoanelor fizice care au raportat că realizează investiţii similare în 2011.
Dintre cei care au investit în străinătate, aproximativ 60% au de gând să îşi mărească investiţiile în această zonă, notează CNN.
Căutarea profiturilor peste hotare vine într-o perioadă în care China se reorientează spre o economie bazată pe investiţii. O astfel de economie a reuşit să ridice zeci de milioane de oameni din sărăcie şi a dat naştere unei categorii de cetăţeni ultra-bogaţi.
O astfel de orientare, sunt de acord majoritatea analiştilor, cere Chinei să se îndrepte spre o economie în care consumul conduce o creştere mai ecologică şi mai durabilă.
Mulţi dintre cei mai bogaţi oameni din China şi-au câştigat averile lor în conformitate cu modelul precedent - şi sunt acum în căutarea păstrării acestei bogăţii şi, în unele cazuri, uşurarea preocupărilor legate de poluare şi educaţie prin mutarea investiţiilor în străinătate.
Priorităţile miliardarilor chinezi
În acest an, chinezii bogaţi şi-au realizat topul priorităţilor în gestionarea banilor lor, acestea fiind îmbunătăţirea calităţii vieţii, educaţiei şi asigurarea averii lor. În 2009, realizarea de bani se afla în fruntea listei. "O mare parte din chinezii din China au avut succes în crearea de averi", a declarat partenerul Bain, Jenifer Zeng. "Dar odată cu îna