De la Sãlãtruc pânã la Paroseni si Câmpul lui Neag, momârlanii din Valea Jiului au întins iarãsi mesele, s-au ospãtat cu mâncãruri traditionale si s-au prins în joc. În Duminica Tomii, în Valea Jiului au avut loc mai multe nedei.
Asa cum trebuiau sã facã încã din a doua zi de Paste, localnicii de la Sãlãtruc, Petrosani, în Duminica Tomii au organizat o agapã frãteascã, sãrbãtorind totodatã si hramul bisericii Sfântul Gheorghe. Sute de oameni au participat la slujba religioasã, iar apoi la petrecerea câmpeneascã, unde au servit bucate precum pãsat, varzã si tocanã de oaie. Organizarea acestei nedei este o traditie aici, la Sãlãtruc. “Îi multumim bunului Dumnezeu cã am ajuns sã organizãm si aceastã agapã mormârlãneascã, asa cum este obiceiul din strãbuni la noi”, a afirmat pãrintele Octavian Pãtrascu, preot la Biserica Sfântul Gheorghe de la Sãlãtruc.
Nedei au fost si în partea de vest a Vãii Jiului. Sãrbãtoarea a început cu Nedeia Parosanã, un eveniment organizat de Primãria si Consiliul Local al Municipiul Vulcan, împreunã cu localnicii. Dupã slujba religioasã de la bisericã, oamenii locului au mers în paradã îmbrãcati în portul traditional, bãrbatii cãlare, iar femeile în cãrute sau pe jos, pentru a-si etala costumele. S-au oprit la cãminul cultural din Sohodol, loc unde s-au prins imediat în joc.
“Sunt tare mândrã sã îmbrac acest costum”, a declarat o femeie. “Sunt nãscutã, crescutã în Paroseni si întotdeauna voi tine la traditiile noastre, ale momârlanilor ”, a afirmat o altã localnicã.
Oamenii au apoi au servit si câte o portie de pãsat si fasole cu cârnati, bineînteles, dupã ce mâncarea a fost sfintitã de preotul locului. “Am vrut ca anul acesta sã organizãm nedeia paroseana asa cum se fãcea în timpuri strãvechi”, a declarat Cristian Merisanu, viceprimarul Municipiului Vulcan.
A urmat apoi Nedeia Troitei de la Câmpul lui Neag, ca