Tot mai mulţi pastori neoprotestanţi din comunităţile de romi au început să abordeze o nouă metodă de a atrage credincioşii: în loc de muzică bisericească, în casele de rugăciune se cântă manele cu teme religioase.
Iulius Cozac are 41 de ani şi este croitor. Bistriţeanul are, însă, şi o îndeletnicire mai puţin obinşuită. El este cunoscut în mai toate comunităţile de neoprotestanţi datorită talentului său muzical. De zece ani, de când s-a pocăit, cântă împreună cu soţia sa în bisericile neoprotestante şi promovează, alături de „clasicele“ melodii religioase, un gen apreciat de romii săi: maneaua creştină.
„Am abordat muzica lăutărească creştină sau stil manea pentru a atrage unele persoane să urmărească acest gen de muzică, să înţeleagă şi oamenii că Dumnezeu există cu adevărat indiferent de genul muzical, că este manea sau lăutărească, operă sau muzică uşoară“, spune Iulius.
Cântările care schimbă vieţi
Cântăreţul se adresează populaţiei rome, care digeră acest gen şi este astfel încurajată să frecventeze bisericile neoprotestante. Bărbatul mai afirmă, cu tărie, că predicile sale muzicale au avut efect şi au determinat mulţi romi să-şi schimbe vieţile şi să se îndrepte spre Dumnezeu.
„Sunt împotriva manelelor şi împotriva muzicii lăutăreşti. Nu-mi place de Guţă, de Adrian Minune şi de alţii. Eu nu ascult, mi-e scârbă de cântările lor, de cuvintele care se află în melodiile lor. Ei cântă de lucruri contradictorii cu cuvântul lui Dumnezeu, îi îndeamnă pe oameni la curvie, hoţie, lăcomie şi oamenii acceptă astfel de cântări, nu se gândesc că viaţa lor trece aşa de repede şi vor răspunde în faţa lui Dumnezeu şi de cântările pe care le-au ascultat“, adaugă Iulius Cozac.
Bistriţeanul este conştient de faptul că există mulţi credincioşi care contestă acest gen muzical, chiar dacă temele ab