Străzile Capitalei vor fi spălate noaptea, în intervalul orar 22 -6, arată un proiect al Consiliului General al Municipiului Bucureşti pus în dezbatere publică. Măsura este luată pentru că specialiştii de la Agenţia de Mediu Bucureşti au constat că cele 8 staţii de monitorizare a calităţii aerului din Capitală au înregistrat depăşiri ale suspensiilor de praf în jurul orei 2. De aceea, operatorii de salubritate din fiecare sector al Capitalei vor avea obligaţia să spele mecanizat şi manual carosabilul şi trotuarele cu jet de apă sub presiune.
Datele de la Agenţia de Mediu bucureşti arată că în perioada 2008-2012 concentraţia de pulberi în suspensie a fost depăşită la toate cele 8 staţii de monitorizare a aerului. Normele europene prevăd că pulberile în suspensie nu pot depăşi 50 micrograme/mc pe parcursul a 24 de ore. Această valoare nu poate fi depăşită de mai mult de 35 de ori într-un an calendaristic, mai arată normele europene în domeniul poluării aerului.
În schimb, în Bucureşti limita admisă a pulberilor în suspensie a fost depăşită de mai mult de 89 de ori într-un an la toate cele 8 staţii de monitorizare a aerului.
Tot în privinţa protecţiei mediului, Primăria Capitalei propune un alt proiect prin care cei care organizează şantiere de construcţii trebuie să spele zilnic sau ori de câte ori este necesar artera unde se află şantierul.
Spălarea locului se va face contra cost de către operatorul de salubritate din zonă. Cei care nu respectă acest lucru vor fi sancţionaţi după cum urmează: între 1.000 şi 3.000 de lei persoanele fizice şi între 3.000 şi 5.000 persoanele juridice.
De asemenea, consilierii au pus în dezbatere publică un al treilea proiect pentru protecţia mediului din Capitală. Potrivit acestuia, proprietarii de terenuri sunt obligaţi să le îngrădească, să le salubrizeze, să le cultive cu iarbă şi în acelaşi timp să