Un proiect de hotărâre ar putea schimba faţa Bucureştiului la propriu. ”Regulamentul de intervenţie cu privire la reabilitarea faţadelor pentru creşterea calităţii arhitectural-ambientale a clădirilor” se află în dezbatere publică până pe 24 mai. Dacă va fi aprobat, proprietarii vor fi obligaţi să-şi renoveze clădirile cu faţade degradate.
„Deţinătorii de orice fel ai clădirilor care, prin nivelul de degradare a sistemului de închidere perimetrală, pun în pericol sănătatea, viaţa, integritatea fizică şi siguranţa populaţiei şi/sau afectează calitatea mediului înconjurător, a cadrului urban construit şi a spaţiilor publice urbane, în temeiul şi cu respectarea legislaţiei în vigoare privind calitatea în construcţii şi a prezentei legi, sunt obligaţi ca, din proprie iniţiativă, să ia măsuri de realizare a lucrărilor de intervenţie pentru reabilitarea structural-arhitecturală a anvelopei clădirilor”, se arată în proiectul de hotărâre.
Există totuşi şi excepţii de la această regulă şi anume în cazul clădirilor încadrate în clasa I de risc seismic şi pe care proprietarii trebuie să acţioneze pentru lucrările de intervenţie, în cazul clădirilor reabilitate termic sau în curs de reabilitare la data intrării în vigoare a regulamentului, cât şi în cazul clădirilor şi ansamblurilor clasate sau în curs de clasare, în condiţiile legii, ca monumente istorice.
Cromatica faţadelor în zonele construite protejate va fi în concordanţă cu specificul fiecărei zone, iar pentru realizarea faţadelor construcţiilor sitaute în afara zonelor construite protejate se vor utiliza culori predominant deschise şi neutre din categoriile alb, galben, gri sau bej. Culorile puternice se vor folosi cu excepţie şi complementar pe suprafeţe reduse pe elemente volumetrice distincte ale faţadei.
Zonele vizate pentru prima etapă
De asemenea, potrivit proiectului citat, primele cl