Caseta adăpostind inima reginei Maria va fi expusă la Peleş, într-o sală specială, iar din respect pentru cea mai mare dorinţă a reginei, ca inima să i se odihnească pe veci la Balcic, în castel vor fi recreate câteva din încăperile palatului de la malul mării, într-un inedit proiect ce readuce la viaţă „Casele de vis ale reginei Maria”
Ca şi viaţa Mariei, şi cea a inimii sale este o poveste în sine, impregnantă de personalitatea şi romantismul celei mai iubite regine a românilor. În 1933, prin testament, regina Maria a cerut ca, la moartea sa, inima sa să fie îmbălsămată şi depusă la Balcic, în capela Stella Maris, loc de contemplare şi refugiu din „Cuibul liniştit”, castelul de suflet al suveranei, construit pe malul mării, iar trupul înmormântat alături de cel al soţului său, regele Ferdinand, în biserica Mănăstiri de la Curtea de Argeş.
În 1938, după deces, inima reginei a fost pusă într-o casetă de argint octogonală, şi învelită într-un steag dublu, pe de o parte drapelul României, pe de alta steagul Marii Britanii. La rândul lor, acestea au fost puse într-o altă casetă, din argint aurit şi cu ornamente din pietre preţioase, primită în dar la căsătorie în anul 1893, de la „Doamnele române”.
După cum o consemnează documentele vremii, întregul ansamblu a fost transportat cu vechiul bric „Mircea“ la reşedinţa reginei din Balcic, unde a fost depusă cu toate onorurile: tunurile distrugătorului „Regina Maria“ au tras 21 de salve, iar gorniştii companiei de marină au sunat stingerea.
După pierderea Cadrilaterului, şi implicit a Balcicului, Principesa Ileana a ordonat ca la Bran să se construiască o capelă, „Inima Reginei Maria“, unde au fost depuse casetele cu inima, într-un sarcofag de marmură. Însă în 1968, capela a fost profanată de comunişti, inima a fost scoasă din sarcofagul de marmură şi dusă, împreună cu casetele, la Muzeul Naţional de I