Coroana islandeză şi Dinarul sârbesc au inregistrat cele mai mari aprecieri in raport cu euro de la inceputul anului. Pe plan opus, francul elvețian si lira sterlina au scazut in raport cu moneda zonei Euro. O analiza semnata de Noble Securities- sucursala România.
Coroana islandeză, moneda primei ţări europene care a devenit victima crizei financiare începute în 2008, s-a apreciat în acest an cu aproape 9% faţă de Euro, pe fondul unor rezultate economice pozitive înregistrate de Islanda şi ajutată de politicile Băncii Centrale islandeze. "Anul trecut, economia Islandei a mers pe creştere, iar evoluţia va continua în acelaşi sens: pentru 2013, autorităţile se aşteaptă la un avans al economiei de 1,9%, iar pentru anul viitor de 2,7%. În acelaşi timp, trebuie precizat faptul că aprecierea Coroanei islandeze a fost susţinută de politicile Băncii Centrale a Islandei şi a avut loc în contextul controlului capitalurilor introdus pe insulă la începutul crizei", a arătat Silviu Pojar, Sales Manager la Noble Securities- sucursala România, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding.
Coroana islandeză a crescut cu cca 8,9% de la începutul anului şi până în prezent (până la finele primei decade din luna mai), marcând astfel cea mai mare apreciere a unei monede din Europa comparativ cu moneda unică.
La nivelul monedelor din Europa, pe locul secund ca şi creştere în acest an în fața Euro s-a situat Leul, cu 2,6% până la finele săptămânii trecute (cea mai mare apreciere dintre monedele din UE).
"Dintre monedele din Europa, o evoluţie interesantă a avut-o în anul curent Dinarul sârbesc, care s-a apreciat cu 1,18%, în condiţiile în care Banca Centrală a Serbiei a întreprins măsuri pentru a limita aprecierea accentuată a monedei sale naţionale. Creşterea Dinarului sârbesc a fost susţinută inclusiv de recoman