Pe 13 mai 1945 s-a născut în oraşul Corabia (judeţul Olt) Ion Oblemenco, cel care avea să devină cel mai important jucător al echipei de fotbal Ştiinţa Craiova, un simbol al alb-albaştrilor. A fost golgheter al Universităţii Craiova în nouă ediţii şi al României în patru ediţii (1967, 1970, 1972, 1973). Alte performanţe legate de numele său şi al Ştiinţei sunt titlul de campion în ediţia 1973-1974 (ca jucător), iar ca antrenor campion în 1979-1980 (ca secund) şi câştigător al eventului campionat-cupă în sezonul 1980-1981 (ca principal). Sub culorile alb-albastre a evoluat în nouă meciuri în cupele europene, marcând patru goluri (cu Fiorentina, Atvidaberg-2, Steaua Roşie Belgrad). "Ceea ce se întâmpla în Craiova în perioada în care Oblemenco juca la Universitatea era un fenomen... În acest fenomen, unul dintre oamenii care au marcat esenţial Universitatea a fost Oblemenco, acest munte de blândeţe şi iubire", avea să spună un prieten al lui "Oble", inegalabilul Tudor Gheorghe (în prefaţa cărţii "Oblemenco, meciul cu viaţa").
Cel mai prolific golgheter al Craiovei şi de patru ori golgheter al României nu a jucat însă nici un minut în meciurile oficiale ale echipei naţionale, deşi în turnel amical al tricolorilor din Brazilia (ianuarie-februarie 1968) Oblemenco a fost golgheterul României, cu nouă goluri înscrise, depăşindu-i, ca număr de goluri, pe Pîrcălab, Ion Ionescu şi Mircea Lucescu. În octombrie 1972, Ion Oblemenco a suferit două operaţii de ulcer duodenal, iar după cea de-a doua intervenţie s-a aflat într-o situaţie critică, între viaţă şi moarte. În toamna anului 1980, a fost dezvelită statuia lui în faţa stadionul "Central", lucrare a sculptorului Anton Barbu-Panaghia.
În Cupa Campionilor Europeni (sezonul 1981-1982), Ştiinţa lui Oblemenco a ajuns, în premieră pentru fotbalul românesc, în "primăvara europeană" a competiţiei, dar după înch