După numărarea a 69% din voturi, în urma alegerilor parlamentare anticipate din Bulgaria, pe primul loc se află partidul Cetăţeni pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei (GERB), cu 31,4%, urmat cu 27,3% de Partidul Socialist, Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi/Partidul etnicilor turci şi al musulmanilor (9,1%) şi ultranaţionaliştii din Ataka (7,6%).
Corespondentul RFI la Sofia, Petio Petkov
Aproape de pragul parlamentar de 4% se află Frontul Naţional de Salvare a Bulgariei (partidul televiziunii SKAT), cu 3,7% şi Mişcarea Bulgaria Cetăţenilor, condusă de ex-comisarul european Meglena Kuneva, cu 3,4%. Pentru prima dată după 1990, în Parlamentul cu 240 de locuri nu va fi reprezentă dreapta tradiţională.
Faţă de situaţia din Parlamentul precedent, GERB va avea cu 17-20 de deputaţi mai puţin, iar socialiştii îşi vor dubla prezenţa. Va putea aduce anumite modificari votul în străinătate, mai ales în ceea ce priveşte Partidul turc.
Fraude
În ajunul alegerilor din Bulgaria, Procuratura a confiscat 350 de mii de buletine ilegale de la compania Multiprint, proprietate a unui activist al partidului GERB. Unii lideri ai Opoziției și-au acuzat oponenții că pregăteau fraudarea a 10% din vot. Procuratura a mai confiscat duminică 30 de mii de buletine ilegale. A avut loc un comerț activ cu voturi în cartierele de romi. Procuratura a inițiat peste 30 de anchete penale.
Socialiștii au amintit și de scandalul ascultărilor ilegale, în care este implicat numărul doi în GERB, ex-ministrul de Interne, Ţvetan Ţvetanov, a cărui imunitate va fi cerută de Procuratură. Anchetatorii nu vor contesta însă legitimitatea alegerilor, întrucât aceasta, după cum a spus Serghei Stanișev, ar echivala cu rămânerea la putere a partidului GERB.
Noul Guvern
Formarea viitorului Guvern bulgar va fi extrem de dificilă, având în veder