Surse politice din USL au declarat luni pentru gândul că Iulia Motoc, actual judecător CCR, este favorită pentru a ocupa funcţia de judecător CEDO din partea României. Contactată de gândul, Iulia Motoc a precizat că nu comentează informaţia. Pe de altă parte, surse distincte din PSD şi PNL spun că nominalizarea lui Motoc la CEDO ”este iminentă”. În urmă cu o săptămână, Curtea Constituţională a decis că Guvernul va face nominalizările la CEDO. Premierul Ponta a declarat atunci că vor fi propuse trei nume, dintre care unul trebuie să fie o femeie. Dacă Iulia Motoc pleacă din CCR, configuraţia Curţii se modifică în acest mod: 4 judecători vor fi apropiaţi de USL iar 4 vor juca în tabăra preşedintelui, astfel că votul judecătorului Valentin Zoltan Puskas de la UDMR devine crucial pentru luarea deciziilor.
Surse din USL au confirmat pentru gândul că actualul judecător Iulia Motoc ar putea fi înlocuitoarea lui Corneliu Bîrsan pentru funcţia de Judecător CEDO din partea României. Surse din PNL susţin că "transferarea" Iulie Motoc la CEDO este o "variantă" fezabilă. De celaltă parte, surse politice din PSD dau ca sigură nominalizarea Iulie Motoc la CEDO.
Întrebat de gândul de acestă variantă, premierul Victor Ponta ne-a declarat următoarele: "Se va crea o comisie la nivelul Ministerul Justiţiei condusă cel mai probabil de ministrul Robert Cazanciuc. Acestă comisie va stabili criteriile pentru alegerea judecătorului CEDO. Pe acea listă se poate înscrie cine doreşte".
Contactată de gândul, judecătoarea CCR Iulia Motoc a precizat că nu doreşte să comenteze. "Nu doresc să fac nici un comentariu. Curtea încă nici nu a publicat motivarea. Nu am să comentez până nu publicăm motivarea", ne-a precizat Iulia Motoc.
Ponta: "Una din propuneri trebuie să fie o femeie"
Premierul Victor Ponta a declarat în urmă cu o lună că România va trebui să trimită l