Scris de Otilia Șandor - Inspectorii sanitari îi atenţionează pe cei muşcaţi de căpuşe să meargă la doctor.
De la începutul anului 2013 şi până în prezent, la DSP Bihor nu au fost raportate cazuri de muşcături de căpuşe (suspiciune de boală Lyme), deci nu au fost cazuri de cetăţeni care au avut îmbolnăviri datorate căpuşelor. Acest fapt însă nu înseamnă că nu au fost bihoreni muşcaţi de căpuşe. Pentru ca cei ce sunt înţepaţi de aceste insecte parazite minuscule să nu se îmbolnăvească şi să îşi rişte viaţa (dezvoltând boala Lyme numită şi borelioză sau altă afecţiune tot gravă – meningoencefalita), inspectorii sanitari roagă bihorenii să nu încerce să îşi scoată ei singuri căpuşele, ci să se prezinte la medic.
Afecţiunile grave pe care le pot face oamenii muşcaţi de căpuşe sunt transmise de aceste insecte prin secreţiile, toxinele sau organismele conţinute de saliva lor, pe care le eliberează în urma muşcăturii.Nu dor
De reţinut că înţepăturile căpuşelor nu dor, prezenţa lor nu este simţită de către gazdă, de aceea, periodic, pielea trebuie examinată.
Principalele semne sunt durerea, roşeaţa şi tumefierea (umflarea) locului muşcăturii, uneori cu vezicule însoţite de mâncărime. E posibil ca muşcătura să cauzeze oboseală, greaţă şi vărsături, amorţeală, dificultăţi de mişcare, dureri de cap, febră, frisoane, slăbiciuni musculare şi pierderea poftei de mâncare, semne asemănătoare gripei. Ultimele simptome prezentate, arată începutul unei probleme serioase, transmise prin muşcătura căpuşei, informează medicii inspectori de la Direcţia de Sănătate Publică Bihor.
Ei spun că în momentul în care sesizează că au fost muşcaţi de căpuşe oamenii afectaţi nu trebuie să intre în panică ci să folosească o mănuşă sau un şerveţel, ca să nu atingă căpuşa cu mâinile goale. Căpuşa prinsă de piele nu trebuie strânsă între degete întrucât conţinutul din intestinele