Munca în învăţământ nu mai atrage pe nimeni, mai ales din cauza salariilor foarte mici din acest domeniu. Aşa că nimeni nu se mai înghesuie la examenul de titularizare, care va loc în luna iulie. Doar 162 candidaţi s-au înscris până acum pe cele 1.529 de locuri scoase la concurs de Inspectoratul Şcolar Cluj. Dintre acestea, doar 98 sunt titularizabile, restul fiind posturi de suplinitori, majoritatea în mediul rural.
În ciuda numărului mic de înscrişi din prima săptămână, conducerea Inspectoratului Şcolar se aşteaptă ca cifra finală să ajungă la 2.000. În anul 2012, la titularizare s-au înscris 1.500 de candidaţi.
"De obicei, în ultimele zile se fac cele mai multe înscrieri, dacă am face o estimare ţinând cont de ceea ce a fost în anii trecuţi vor fi undeva la 1800-2000 de candidaţi pe locurile pe care le avem în acest moment", a declarat Valentin Cuibus, inspector şcolar general Cluj.
La nivelul judeţului Cluj, cele mai multe locuri sunt pentru educatoare şi învăţătoare, 39, respectiv 24 de locuri.
"Numărul total de locuri este de 1529, sigur majoritatea acestora sunt pentru suplinire. Sunt doar 98 de posturi pentru titularizare în învăţământ, normal în condiţiile în care persoane respectivă va obţine minimum media şapte. Restul vor trebui să se mulţumească cu posturi de suplinire în învăţământ", mai spune Cuibus.
Până astăzi, la titularizare s-au înscris 162 de persoane, în cele patru centre organizate la liceele Edmond Nicolau şi Lucian Blaga, la Centrul de Educaţie Incluzivă şi la Grădiniţa Micul Prinţ.
La Centrul de Educaţie Incluzivă s-au înscris câteva zeci de persoane care vor să predea în învăţământul special.
În condiţiile unor salarii mici, candidaţii spun că singura motivaţie pentru a lucra în învăţământ o reprezintă copiii.
Înscrierile pentru examenul de titularizare se încheie vineri, la ora 16.30.
Repo