Coroana islandeza, moneda primei tari europene care a devenit victima crizei financiare incepute in 2008, s-a apreciat in acest an cu aproape 9% fata de Euro, pe fondul unor rezultate economice pozitive inregistrate de Islanda si ajutata de politicile Bancii Centrale islandeze. "Anul trecut, economia Islandei a mers pe crestere, iar evolutia va continua in acelasi sens: pentru 2013, autoritatile se asteapta la un avans al economiei de 1,9%, iar pentru anul viitor de 2,7%. In acelasi timp, trebuie precizat faptul ca aprecierea Coroanei islandeze a fost sustinuta de politicile Bancii Centrale a Islandei si a avut loc in contextul controlului capitalurilor introdus pe insula la inceputul crizei", a aratat Silviu Pojar, Sales Manager la Noble Securities- sucursala Romania.
Coroana islandeza a crescut cu cca 8,9% de la inceputul anului si pana in prezent (pana la finele primei decade din luna mai), marcand astfel cea mai mare apreciere a unei monede din Europa comparativ cu moneda unica. La nivelul monedelor din Europa, pe locul secund ca si crestere in acest an in fata Euro s-a situat Leul, cu 2,6% pana la finele saptamanii trecute (cea mai mare apreciere dintre monedele din UE).
"Dintre monedele din Europa, o evolutie interesanta a avut-o in anul curent Dinarul sarbesc, care s-a apreciat cu 1,18%, in conditiile in care Banca Centrala a Serbiei a intreprins masuri pentru a limita aprecierea accentuata a monedei sale nationale. Cresterea Dinarului sarbesc a fost sustinuta inclusiv de recomandarea facuta in aprilie de catre Comisia Europeana privind deschiderea negocierilor de aderare a Serbiei la UE, ca urmare a acordului incheiat de Belgrad si Pristina privind normalizarea relatiilor", a precizat Silviu Pojar. In plus, in trimestrul intai al anului curent (prima data in ultimele cinci perioade similare), economia Serbiei a t