Cel mai mare ajutor de şomaj – 5.755 de lei pe lună - îl primeşte în acest moment un fost director adjunct al unei societăţi comerciale din Botoşani. El este urmat tot de un fost director, din Satu Mare, cu 4.023 de lei pe lună Sursa: RINGIER
Pentru unii, statutul de şomer nu este chiar o nenorocire financiară. Potrivit datelor ANOFM, şase şomeri din România primesc o indemnizaţie lunară mai mare de 3.000 de lei. Pe locul I, se află un fost director adjunct la o societate comercială din Botoşani cu un ajutor de şomaj de 5.755 de lei pe lună, urmat de un fost director economic din Satu Mare cu 4.023 de lei.
Pe locul al treilea, se plasează tot un fost director, de această dată din Bucureşti, cu un ajutor de şomaj de 3.620 de lei. Pe locul patru se află un fost şef de serviciu din Ilfov cu 3.082 de lei, iar pe cinci un fost expert în forţă de muncă din Hunedoara cu 3.077 de lei.
În Vaslui, cel mai bine plătit şomer este un fost vânzător, cu o indemnizaţie de 1.402 lei, iar în Buzău este un paznic care primeşte o indemnizaţie de 1.325 lei pe lună.
Cum se calculează ajutorul de şomaj
Indemnizaţia de şomaj se acordă pe perioade diferite, în funcţie de stagiul de cotizare astfel: şase luni pentru persoanele care au cotizat cel puţin un an, nouă luni pentru cei cu stagiu de cotizare de cinci ani şi 12 luni pentru un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani. Nivelul indemnizaţiei de şomaj este de 75% din valoarea unui indicator social de referinţă stabilit prin lege la care se adaugă o cotă procentuală de 3-10% din media salariilor brute de bază pe ultimele 12 luni de muncă, în funcţie de durata stagiului de cotizare.
Potrivit statisticilor ANOFM, rata şomajului înregistrat a fost în luna martie de 5,58%, numărul persoanelor fără loc de muncă fiind de aproape o jumătate de milion de persoane.
CLICK PE IMAGINE PENTRU A O MĂRI
VEZI