Banii…
Bugetul ediţiei a 12-a a Festivalului Internaţional de Film „Transilvania” (TIFF) e de aproximativ 1,4 milioane de euro, cu 300.000 de euro mai puţin faţă de anul trecut. Da, s-a tăiat de peste tot – din fondurile de la Ministerul Culturii, de la Guvern, de la CNC. “Am fost amendaţi pentru reuşita festivalului” – Tudor Giurgiu, director TIFF.
(în paranteză fie spus, e un alt exemplu – despre care am mai scris - legat de modul în care a reuşit Ponta să se încadreze în deficitul de 2,9% de care este atât de mândru Băsescu – mă rog, înţeleg că Festivalul „George Enescu” rămâne pe bugetul de 9 milioane de euro, dar asta e o altă poveste, la Bucureşti le e mai simplu politicienilor „să dea bine” şi să pară culţi).
***
Asta înseamnă, totuşi, 155 de lung metraje şi 35 de scurt metraje (faţă de 193 de lung metraje şi 48 de scurt metraje – anul trecut, respectiv 184 de lung metraje şi 36 de scurt metraje – în 2011). Suficient ca să ai de unde alege şi ce să ratezi. “Cei care s-au plâns la ediţiile trecute că sunt bulversaţi că pierd prea multe filme, pot fi acum mai mulţumiţi” (Tudor Giurgiu).
***
Spotul
De spoturile de promovare s-a ocupat în acest an Cristi Puiu. Cu temă de casă: actriţa Luminiţa Gheroghiu – imaginea TIFF 2013. Au ieşit 10 spoturi oficiale (câte unul pentru fiecare zi a festivalului) şi alte 10 spoturi mai puţin oficiale. „E despre aşteptare, despre o întâlnire care nu se întâmplă. Femeia aşa cum mi-o imaginez eu, un fel de Victoria Lipan şi Penelopă” – Cristi Puiu. Pentru a nu strica surpriza spectatorilor (şi posibilitatea de a-şi construi singuri povestea pe parcursul fiecărei zile a a TIFF), spoturile vor fi difuzate doar pe ecrane, zi cu zi. Jurnaliştii au fost ceva mai avantajaţi: le-au văzut ieri la conferinţa de presă de la Cluj. Pot depune mărturie: chiar puse cap la cap, spoturile nu însum