Primul la rugăciune, dar și la treabă. Așa este preotul din comuna clujeană Cămăraşu, Peter Gheorghe, care își duce misiunea preoţească sub dictonul ,,roagă-te și muncește,, de zeci de ani de zile.
„Eu m-am axat întotdeauna pe ideea că preotul trebuie să fie primul în toate. Primul la rugăciune, primul la lucru, primul la toate lucrurile”, spune preotul Peter Gheorghe.
Dimineaţa se roagă pentru credincioşii din localitate, iar după-mesele şi le petrece pe câmp, munceşte pămantul şi păstoreşte o fermă de vaci.
„Am 42 de capete de bovine, 20 de scroafe, din care câteva sunt cu purcei şi câţiva şoldani. Am crescut cu animale şi am continuat să mă ocup de ele. Am vrut să arăt că slujitorul Domnului se poate ocupa şi de creşterea animalelor, dar şi să îşi ducă mai departe misiunea de preot. Fiecare credincios se poate ocupa cu creşterea animalelor sau de sgricultură şi să vină şi la biserică”, spune preotul din Cămăraşu.
Părintele Peter este un exemplu pentru localnici. De când este preot în comuna Cămăraşu, majoritatea oamenilor și-au ridicat propriile lor ferme. Oamenii spun că preotul lucrează cot la cot cu ei şi le este un adevărat exemplu.
„Din 1984 de când a venit aici tot fermier a fost şi fermier va rămâne”, spune un sătean.
Preotului din Cămăraşu nu va fi greu să îşi îndrume credincioşii şi să le dea lecţii de antreprenoriat. Pentru că asta vor trebui să facă preoţii, la finalul slujbelor, în urma unui protocol semnat de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, PF Daniel, şi ministrul Agriculturii, Daniel Cosntantin. Astfel, slujitorii Domnului vor promova la sate agricultura şi îi vor învăţa pe români cum să acceseze fonduri europene.
Despre acest demers, preotul din comuna Cămăraşu crede că este un lucru bun, mai ales că oamenii sunt prea puţin informaţi.