Suma reprezintă contravaloarea abonamentelor tuturor elevilor navetiști din județ, în perioada septembrie 2012 – aprilie 2013.
Elevii nu au mai văzut niciun ban deși liceele înaintează, în fiecare lună, către Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Neamț, rapoarte cu sumele necesare. La rândul său, ISJ Neamț trimite rapoartele către Ministerul Educației, fără să primească, însă, și sumele necesare. “Noi trimitem lunar raportările, am avut și discuții cu reprezentanții Ministerului Educației, răspunsul pe care l-am primit din partea acestora fiind că se caută soluții pentru ieșirea din această situație”, a spus inspectorul școlar general Viorel Stan.
“Cunosc situația în care se află, în acest moment, elevii navetiști din județul Neamț. Rezolvarea problemei nu ține de conducerea inspectoratului școlar, care are, însă, vina de a fi lăsat să se scurgă prea mult timp de la apariția acestei disfuncționalități până la sesizarea conducerii Ministerului Educației. Au fost intervenții telefonice și din partea Prefecturii către reprezentanții Ministerului Educației pe această temă, răspunsul pe care l-am primit fiind acela că se caută variante, împreună cu Ministerul de Finanțe, pentru ca situația să fie rezolvată în favoarea elevilor. Noi, ca instituție, nu putem face decât să monitorizăm situația la nivelul județului Neamț. Vrem școli moderne, vrem ca profesorii să fie pregătiți, ca elevii să vină toți la școală, dar, pentru ca toate aceste condiții să fie îndeplinite cumulativ, nu trebuie să uităm că este nevoie și de investiții în învățământ”, a spus prefectul de Neamț, George Lazăr.
Problema elevilor navetiști din județ, care nu și-au mai văzut banii de jumătate de an, este și în atenția sindicatelor din învățământ. “Problema ar putea fi adusă în atenția Consiliului Național al Discriminării, pentru că elevii navetiști sunt în dezavantaj față de