Poliţiştii ieşeni au demarat zilele acestea o acţiune de prevenire a înşelăciunilor realizate prin metoda „accidentul rutier“.
Începând cu sfârşitul anului 2012, la nivel naţional, dar şi în judeţulIaşi, a apărut o nouă metodă folosită de infractori pentru a-i păcăli pe oameni. Mai precis, infractorul apelează telefonic victima şi pretinde că este o rudă apropiată a acesteia (fiu, fiică, ginere etc.). El afirmă că a provocat un accident rutier cu victime în altă localitate sau judeţ şi are nevoie imediat de o sumă de bani, pe care să o depună într-un cont bancar pe un anumit nume.
Victimele sunt în general persoane în vârstă, acestora solicitându-se să trimită o importantă sumă de bani prin intermediul serviciilor de transfer de bani (MoneyGram sauWestern Union). Cei care cad în capcana întinsă de escroci, se află vizibil sub influenţa unei stări de urgenţă, care în aceste situaţii nu este reală, ci este menită să-i facă pe oameni să creadă că unor persoane apropiate lor li s-a întâmplat ceva grav.
Infractorii pun presiune pe victime şi folosesc diverse tertipuri pentru a-şi atinge scopul. Ei cunosc mici detalii despre cei pe care îi apelează telefonic (nume, prenume etc.), pretind că sunt fiul sau fiica şi în discuţia telefonică îşi schimbă vocea, plâng şi în acest fel fac dificilă recunoaşterea persoanei. De asemenea, pentru a împiedica contactarea directă de către potenţiala victimă a rudei „implicate“ în accidentul rutier motivează că acesta nu poate sau nu mai poate vorbi întrucât este anchetată de poliţie şi nu poate răspunde la telefon.
Din păcate, mulţi dintre cei apelaţi pică în plasa infractorilor şi nu fac o minimă verificare a veridicităţii situaţiei de urgenţă. Pe perioada sfârşitului de săptămână, în municipiulIaşiau mai fost sesizate două astfel de înşelăciuni în care doi bătrâni au fost păgubiţi cu aproximativ 15.000 de lei. A