Vezi
Salariile mici, dar si conditiile de munca ii determina pe tot mai multi asistenti medicali sa isi incerce norocul peste granite, in tari precum Italia, Germania sau Anglia. Fenomenul emigrarii a inceput in urma cu cativa ani, insa acesta continua si in 2013. Numai in Maramures, peste 1000 de asistenti medicali au plecat din spitale in ultimii doi ani, iar acum, o noua tendinta este aceea de reorientare spre sistemul privat.
Cea mai importanta problema cu care se confrunta sistemul medical este deficitul de personal. De-a lungul anilor, sute de asistenti medicali au parasit sistemul, iar angajari s-au facut foarte putine. Astfel, s-a ajuns in acest moment la situatii critice, dupa cum a aratat conducerea Ordinului Asistentilor Medicali, filiala Maramures.
„Pot sa va spun ca sunt unitati spitalicesti in care lucreaza, in loc de cinci asistenti medicali intr-o sectie cu paturi, doar un singur asistent medical, ceea ce este absolut nepermis. La nivel de Maramures, am cifra celor care au plecat si, din pacate, nu s-au angajat in locul lor. Sunt 860 plecati, plus cei 450 din ultima perioada, deci peste 1.000 de asistenti medicali, asta in ultimii doi ani”, a aratat presedintele Ordinului Asistentilor filiala Maramures, Viorica Totorean.
In ultima perioada, tot mai multe clinici medicale private au inceput sa apara si in Maramures, astfel ca acum, o parte dintre asistentii medicali se reorienteaza dinspre sistemul de sanatate public spre cel privat. Pe langa conditiile moderne de lucru si tehnologiile de ultima ora, munca prestata este platita mult mai bine.
„In celelalte judete reclamau ca pleaca din spitalele de stat in privat, ceea ce la noi nu prea s-a intamplat. Ei, se intampla acum, pleaca din spitalele de stat in privat, pentru ca ii motiveaza in alt fel. Nu ar fi aceasta o problema, pentru ca pacienti sun