Pe 7 şi 8 mai, secretarul de stat american John F. Kerry a făcut o vizită oficială la Moscova.
Trei ore. Atât l-a lăsat să aştepte, săptămâna trecută, transmite Reuters, preşedintele rus Vladimir Putin pe John F. Kerry, secretarul de stat al SUA, până ce şeful diplomaţiei americane a fost primit cu toată pompa cuvenită la Kremlin. În timpul discursului demnitarului american, şeful statului rus s-a tot jucat cu stiloul, iar în propria sa intervenţie, Putin nici măcar nu a menţionat în mod direct conflictul din Siria, deşi acesta a fost, în ultima vreme, principala sursă a unor schimburi de declaraţii extrem de acide între SUA şi Rusia.
Toate aceste episoade s-au petrecut la nici o lună după ce, la jumătatea lui aprilie, Administraţia Obama făcea primii paşi către o „resetare“ serioasă a relaţiilor cu Federaţia Rusă. Această deschidere către o îmbunătăţire cât mai consistentă a comunicării şi cooperării dintre America şi Rusia a fost întâmpinată, la nivel declarativ, cu o doză serioasă de interes de către Moscova, relatează Washington Post. Şi acesta după ce, afirmă aceeaşi publicaţie, vreme de mai bine de 17 luni, relaţiile bilaterale ruso-americane „s-au deteriorat constant“. Mai ales începând din momentul în care Putin a declanşat campania electorală care l-a readus la Kremlin, America a fost relativ constant prezentată în Rusia, atât de către diverse oficialităţi, cât şi de către diverse segmente ale presei, drept fiind nu doar o sursă majoră de dezordine şi probleme, ci şi – transmite tot Washington Post – „o ameninţare la adresa securităţii naţionale a Rusiei“.
Menţionăm aici că, dincolo de diferenţele foarte serioase dintre Washington şi Moscova în ceea ce priveşte viziunea asupra dinamicii optime a scenei internaţionale, Rusia şi SUA au, la momentul actual, numeroase şi importante interese comune. În con