Deşi contractarea serviciilor medicale de-abia s-a încheiat, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate a solicitat suplimentarea fondurilor pentru majoritatea domeniilor, numai pentru laboratoare fiind nevoie, în plus, de peste 50% din suma deja alocată.
Banii alocaţi în acest an finanţării serviciilor medicale sunt insuficienţi, lucru pe care îl reclamă nu doar furnizorii de servicii, dar pe care îl recunosc şi instituţiile. Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, care a finalizat la începutul acestei săptămâni contractarea, a solicitat deja suplimentarea fondurilor, pentru că noile contracte pe care de-abia s-a uscat cerneala asigură finanţarea, în marea majoritate, până la nivelul trimestrului III, ultimele trei luni rămânând descoperite.
Cea mai gravă situaţie se remarcă în cazul bugetului pentru servicii paraclinice. Laboratoarele au primit 2,682 milioane lei, un buget mai mic decât anul trecut şi de departe nesatisfăcător. Din calculele CJAS ar mai fi nevoie de încă 1,5 milioane lei pentru a se asigura servicii satisfăcătoare şi a se diminua semnificativ listele de aşteptare care, la acest moment, se întocmesc lună de lună, la toate laboratoarele.
Banii repartizaţi pentru contractare nu ajung nici pentru serviciile din ambulatoriu, motiv pentru care s-au mai cerut 735 mii lei, nici pentru cabinetele medicilor de familie, unde ar mai fi nevoie de 5,4 milioane lei, dispozitive medicale - 500 mii lei, dializa în Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina - 700 mii lei, recuperare - 250 mii lei sau îngrijiri la domiciliu - 170 mii lei. Solicitări semnificative se mai înregistrează pentru a acoperi serviciile spitaliceşti (24 milioane lei) şi eliberarea medicamentelor gratuite şi compensate (11 milioane lei).
„Solicitările sunt pe date foarte clare. Nu sunt mari, nu exagerăm, cum îşi imaginează unii că cerem, acolo, să fie. Aceşti bani s