Rezultatele unui sondaj de opinie Pew referitor la raportarea europenilor față de UE și politicile comunitare.
Organizatia nonpartizană americana Pew, specializată în sondaje de opinie a dat publicităţii rezultatele studiului său anual referitor la sentimentele europenilor faţă de instituţiile Uniunii Europene mai cu seama in aceasta perioada de criză financiară. Potrivit rezultatelelor despre care scrie astazi New York Times, mai mulţi europeni decît vreodată ar putea să se opună creşterii puterilor instituţiilor europene. „Eforturile de jumătate de secol făcute pentru a se crea o Europă unită, sunt principala victimă a actualei crize din zona euro”, conchide cercetarea.
Sondajul a fost realizat telefonic in luna martie in Germania, Marea Britanie, Franţa, Italia, Spania, Grecia, Polonia şi Cehia, cu între 700 şi 1100 de persoane adulte intervievate in fiecare ţară. Marginea de eroare a studiului este între 3 si 4 procente.
Citeva aspecte au fost deosebite de ceea ce se credea. Astfel, ţara care a devenit cea mai dezamagită de Uniunea Europeana şi de modul în care a acţionat in actuala criză este Franta. Anul trecut 60% dintre francezii intervievaţi spuneau că au o părere bună despre Uniunea Europeana. In luna martie a acestui an, numai 41% dintre ei mai cred asta. Numai grecii şi italienii sunt mai dezamagiti de Uniunea Europeana mai rău decit francezii.
Germanii, însă, potrivit sondajului Pew, sunt in continuare multumiti de performantele Uniunii: 60% au o părere bună.
Studiul mai arată că francezii şi germanii au opinii atit de diferite despre problemele economice cu care sunt confruntate ţările lor, încit ai impresia că locuiesc pe continente diferite si nu intr-o uniune economică. Astfel „francezii seamana din ce in ce mai mult cu spaniolii, grecii si italienii”, se arată în raportul Pew.
In Mar