Steven van Groningen, de peste 10 ani preşedinte al Raiffeisen Bank, a renunţat să mai scrie pe blogul stevenvangroningen.eu pe care şi-l înfiinţase în urmă cu doi ani cu gândul de a împărtăşi opinii în limba engleză despre „viaţa în sistemul bancar din România“.
Bancherul a fost foarte activ cu postările în primul an, mai ales în perioada scandalului provocat de Ordonanţa 50/2010 privind contractele de credit pentru persoane fizice care a scos la suprafaţă numeroase situaţii în care băncile s-au folosit de clauze abuzive, iar clienţii nu au citit cu atenţie sau nu au înţeles ce condiţii îşi asumă.
Chiar dacă Raiffeisen nu s-a numărat printre băncile prinse chiar în centrul scandalului, Van Groningen a susţinut cauza industriei inclusiv prin opiniile publicate pe blog. În ultimul an însă postările s-au rărit, mai ales că a devenit mai prezent în spaţiul public de pe poziţia de preşedinte al Consiliului Investitorilor Străini (al doilea mandat consecutiv îi expiră luna aceasta).
Ultima postare datează din februarie 2013, când Van Groningen opina că volumul creditelor neperformante din România este „umflat“ ca urmare a metodologiei de calcul. Băncile locale sunt obligate să continue să contabilizeze dobânzi şi în contul creditelor care înregistrează deja restanţe de peste 90 de zile şi de la care nu mai au speranţe de recuperare.
Pe de altă parte, auditul special cerut anul trecut de BNR la nivelul colateralului pe care se bazează băncile a scos la iveală mari probleme cu evaluarea acestuia, mai multe instituţii de credit fiind nevoite să facă provizioane suplimentare pentru că nu recunoscuseră deprecierea garanţiilor.
Şeful Raiffeisen continuă însă să fie prezent pe net prin intermediul paginii sale de Facebook, doar că postările nu mai pot fi urmărite decât de membrii reţelei de socializare.
Van Groningen era până nu de mult