Guvernul intenţionează să elaboreze o nouă lege a salarizării și să supraimpoziteze veniturile mari, din sectorul de stat. Premierul Victor Ponta consideră că supraimpozitarea ar fi o soluţie temporară, pentru eliminarea anumitor discrepanţe din sistemul de salarizare bugetar. Acesta a precizat că soluţia de durată pentru a pune capăt diferențelor salariale ar fi o nouă lege în domeniu, dar ea nu va putea fi realizată în doar câteva luni. Ponta a maispuscălegeasalarizăriiunicepe care GuvernulBoc a vrutsă o implementeze a fost un dezastru. Șiastapentrucă, a afirmatactualul premier, e aproapeimposibilsăspuidacă“muncaunui medic e maiimportantădecâtmuncaunuiprofesorsaumuncaunuiprimar”.
În acest context, Ponta a menţionat că veniturile angajaţilor din anumite companii cu capital de stat sunt foarte mari raportat la media naţională, chiar şi comparativ cu sectorul privat. “Acolo nu existăsoluţialegală, nu aivoiesăreducisalariulpentrusimplulmotivcăoameniiaceia au niştecontracte, tedauînjudecată, la primultermencâştigă. Acolosingurasoluţie, faimoasataxă de solidaritate, pe care nu avem un consensînacest moment”, a adăugat Victor Ponta, citat de agerpres.ro.
Prim-ministrul a mai spus că trebuie găsită o soluţie la această problemă, fiind inacceptabil ca un profesor sau un medic debutant să câştige de 10-15 ori mai puţin decât directorii din diverse companii. Afirmațiile sale vin în contextul în care recent, au fost făcute publice salariile mai multor directori ai companiilor de stat care ajung până la câteva zeci de mii de lei lunar.
De asemenea, la sfârșitul lunii aprilie, Guvernul a prezentat lista salariilor nete, pentru luna martie, ale directorilor din companiile de stat din sectorul energetic. Pe listăaparmaimulţidirectori din companiile Oil Terminal, Conpet, Romgaz, complexul energetic Hunedoara, complexul energetic Oltenia, Hidroelectrica, Nu