Vitale pentru dezvoltarea economică, dar confruntându-se în acelaşi timp cu probleme serioase, microîntreprinderile şi întreprinderile mici româneşti afişează un spirit antreprenorial lipsit de rezerve, potrivit unei cercetări comandate de Regus. Chiar dacă unii dintre aceştia şi-au înfiinţat propria companie după ce şi-au pierdut locul de muncă, 80% dintre antreprenorii români au declarat că ar lua-o de la început, dacă ar avea această şansă. La nivel global, procentul acestora se ridică la 85%.
Cea mai recentă cercetare Regus, care cuprinde peste 26.000 de persoane din conducerea superioară şi proprietari din peste 90 de ţări, confirmă că antreprenorii români consideră birocraţia (87%) drept cel mai mare inhibitor pentru pornirea unei afaceri în prezent. Lipsa suportului guvernamental (85%), dificultăţile de accesare a creditelor (76%) şi starea economiei (67%) le urmează. Peste jumătate dintre antreprenorii români au citat ca un obstacol important, de asemenea, dominarea pieţei de către marile corporaţii.
Comentând rezultatele, Ramona Iacob, Regus Market Team Leader, a declarat: "Antreprenorii sunt motivaţi, de neoprit! Cine ştie în ce stare ar putea fi economia dacă aceştia ar decide să aleagă calea sigură şi să facă reduceri, precum o mare parte dintre competitorii lor mai mari şi, după cum se poate demonstra, cu mult mai multe resurse. Provocările cu care se confruntă nu sunt noi, cei mai mulţi afirmă că nu au simţit un impact major din partea iniţiativelor de sprijinire ale statului, în ciuda iniţiativelor lansate de Guvern".
Cei chestionaţi au calificat viaţa antreprenorială ca pe o "experienţă extremă, pentru care îţi trebuie nervi de oţel". "Generăm circa jumătate din bunăstarea naţiunii, dar avem parte numai de o mică fracţiune din atenţia statului! Cu toate acestea, administrarea propriei mele afaceri a fost cea mai bună decizie pe ca