Evenimentele recente din Cipru demonstreaza, o data in plus, ca economiile europene sunt inca sub presiune si pot aparea oricand situatii neprevazute. Pot avea insa aceste situatii un impact atat de mare astfel incat sa influenteze puternic castigul din investitiile fondurilor de pensii private ale romanilor? La aceasta intrebare si nu numai raspunde Marius Popescu (foto), presedintele Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).
Wall-Street.ro: Cum caracterizati evolutia pietei fondurilor de pensii private in 2012, din punct de vedere al tendintelor? Si cum a inceput 2013?Marius Popescu: 2012 a fost inca un an de succes pentru sistemul de pensii private, in pofida tuturor turbulentelor economice, financiare si politice. Sistemul a continuat sa se dezvolte frumos, sa creasca si sa inregistreze rezultate investitionale foarte bune pentru participanti dovedind, o data in plus, ca merita atat increderea populatiei, cat si a decidentilor politici. Astfel, fondurile de pensii private obligatorii au inregistrat un randament mediu de 10,5%, activele nete administrate de cele 9 fonduri inregistrand un plus de 50% fata de anul precedent, pana la aproape 2,2 miliarde de euro. Si fondurile din pilonul facultativ au avut o evolutie foarte buna, inregistrand un randament mediu anual de 9,96% si o crestere de 37% a activelor administrate (pana la 135 milioane de euro).
As nota totusi faptul ca evolutia Pilonului III este inca sub potenialul sau real, presiunile pe care realitatile economice le pun asupra companiilor si veniturilor individuale disponibile pentru economisire limitand efectele tratamentului fiscal favorabil de care se bucura Pilonul III.
Anul 2013 a inceput cu o veste buna pentru participanti, respectiv confirmarea cresterii la 4% a contributiei virate in Pilonul II, care duce la o acumulare mai rapida de fonduri in con