Finantele propun cresterea de la 680 milioane de lei la 800 milioane de lei a plafonului pentru contractarea imprumuturilor de catre autoritatile locale pentru a-si plati arieratele, diferenta de 120 de milioane de lei urmand sa fie asigurata de Ministerul Finantelor Publice din varsaminte din privatizare inregistrate in contul curent in valuta deschis la BNR, prin vanzarea de valuta. “In situatia in care nu se adopta actul normativ, posibilele consecinte sunt: cresterea arieratelor inregistrate de unitatile/subdiviziunile administrativ-teritoriale, inclusiv de institutiile publice finantate din bugetul local si spitalele publice; blocarea activitatii furnizorilor care au de recuperat sume ce reprezinta arierate”, se arata in Nota de Fundamentare care insoteste proiectul.
In prezent, in baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.3/2013 autoritatile locale au depus pana la data de 29.03.2013 cereri pentru autorizarea contractarii unor imprumuturi pentru achitarea arieratelor inregistrate fata de furnizorii de bunuri, servicii si lucrari, care nu au putut fi onorate in totalitate din cauza atingerii plafonului de 680.000,00 mii lei. Pentru onorarea din suma sus-mentionata a cererilor pentru autorizarea contractarii de imprumuturi din varsaminte din privatizare, se propune parcurgerea succesiva a urmatoarelor etape:
a) maximum 10.000,00 mii lei pentru fiecare cerere de imprumut;
b) in cazul cererilor de imprumut a caror valoare depaseste suma de 10.000,00 mii lei,pentru valoarea care depaseste aceasta suma se aplica principiul pro rata la suma ramasa disponibila dupa aprobarea cererilor prevazuta la lit. a).
Proiectul de act normativ are in vedere deblocarea activitatii furnizorilor de bunuri, servicii si lucrari care au de recuperat de la autoritatile administratiei publice locale sume ce reprezinta arierate. La 31 decembrie aveam un nivel al