Contactul cu trupul lor plapand si fierbinte (asa se vindeca colicii intestinali) se traduce intr-un singur cuvant: fericire. Mamele stiu si ele gustul bucuriei ametitoare, de a tine un prunc la san, unul dintre miracolele care nu se pot uita niciodata. Si adolescentii cunosc paralizanta emotie provocata de intamplatoarea atingere si apoi inclestare a mainilor. Imbratisarile parintesti, “acoladele” prietenesti (o mana pusa pe umar), mangaierile pe crestet si frunte sunt valori afective bine cunoscute, dar din pacate prea putin folosite, desi ele sunt primul pas catre binele sufletesc si trupesc.
Un cobai fericit
Kerstin Uvnas-Moberg, fiziolog la Institutul Karolinska din Stockholm, mangaie lin si fara intrerupere burta moale a unui cobai, mentinand un ritm si o presiune constante. Masajul dureaza cinci minute, dupa care senzatia de placere pusa in slujba stiintei ia sfarsit. O asistenta controleaza tensiunea arteriala, ritmul cardiac si temperatura corpului, iar cobaiul – in mod evident mai relaxat – este dus inapoi in cusca lui.
“Masajul ii linisteste in asa masura pe cobai, incat ar putea fi operati fara narcoza”, spune cercetatoarea suedeza. “Ar fi un posibil punct de plecare pentru a afla ce se petrece de fapt in corpul omenesc, in timpul unei atingeri tandre sau al masajului terapeutic.” Aproximativ 5 milioane de celule senzoriale, majoritatea aflandu-se pe limba, buze si degete, transmit aceste atingeri pielii. Traiectele nervoase, cu ramificatii foarte fine, propaga semnalele de contact in tot corpul, pana la creier. O senzatie extraordinara de relaxare si liniste, obtinuta printr-o simpla atingere.
Atingerea, un mister
Scanteia s-a aprins in America, provocata de o psiholoaga: Tiffany Field, prima care a incercat sa dezlege “miste