Maramureşul e „prins” în tăvălugul offshore. I Într-o investigaţie fără precedent, o captură de 2,5 milioane de documente a dezvăluit secretele a mai mult de 120.000 de societăţi şi fonduri off-shore, expunând afaceri ascunse ale politicienilor, mafioţilor şi ale magnaţilor de pe întreg globul. I Transferurile de bani în străinătate pe plan mondial provenite din infracţiuni financiare se estimează a fi între 1.000 şi 1.600 de miliarde de dolari în fiecare an. I Maramureşul a devenit şi el „paradis fiscal” pentru escroci, fraude şi evaziune fiscală I O suveică de off-shore-uri care nu se ştie de unde începe şi încotro duce.
Statistic, paradisuri fiscale, ca şi Insulele Bermude sunt investitori strategici în judeţul nostru. De fapt, România a devenit un fel de paradis al off-shore-urilor. Şi la nivel naţional, în topul ţărilor care au investit cel mai mult capital în ţara noastră se află extrem de multe paradisuri fiscale gen Cipru, Luxemburg, Insulele Virgine sau Gibraltar. În contextul publicării dosarului „off-shoreleaks”, GAZETA de Maramureş a realizat o „radiografie” a suveicii off-shorurilor din judeţul nostru: de la firme de apartament cu întrerupere temporară de activitate, la maeştrii ai înşelăciunii care au ţesut caracatiţe de firme-fantomă.
Transferurile de bani în străinătate, legale sau ilegale, personale sau ale firmelor, pot distruge economii şi pot asmuţi naţiuni unele împotriva altora. Criza economică continuă a Europei a alimentat dezastrul financiar al Greciei accentuat şi de înşelătoriile fiscale din străinătate, dar şi de căderea sistemului bancar din micul paradis fiscal din Cipru, unde lichidităţile băncilor locale au fost umflate de valuri de bani din Rusia. Organizaţiile care luptă împotriva corupţiei spun că secretul off-shore subminează legea şi forţează cetăţenii normali să plătească taxe mai mari