Silviu Aldea (33 de ani), Marius Cătălin Moga (33 de ani), Camelia Sisak (31 de ani) şi Tamas Sisak (32 de ani), patru absolvenţi ai Facultăţii de arhitectură şi urbanism de la Universitatea Tehnică din Cluj, au pus bazele unui birou de arhitectură în Cluj, în urma unei investiţii de 20.000 de euro printr-un program de spijin financiar pentru tineri finanţat de Guvern.
Foşti colegi de facultate şi bursieri Erasmus (au făcut schimb de experienţă cu studenţii de la Ecole d’Architecture de Grenoble din Franţa), tinerii s-au văzut nevoiţi să găsească o metodă de a „supravieţui“ perioadei de criză care a afectat mai ales piaţa imobiliară. Unul dintre ei, Silviu Aldea, a studiat trei ani la Facultatea de arhitectură din Cluj, dar şi-a continuat studiile în cadrul Ecole d’Architecture Paris La Villette (Franţa), după care a revenit în România.
„Au fost două motive principale care ne-au dus la înfiinţarea unui birou. Primul, cel mai important, este experienţa comună pe care ne-am creat-o într-o perioadă de aproape 9 ani, din timpul studenţiei, fiind colegi de facultate, până la terminarea perioadei de angajare în 2010. De-a lungul acestei perioade, am participat împreună la diverse concursuri de arhitectură naţionale şi internaţionale. Acesta era un exerciţiu pe care nu ni-l permiteam decât în timpul nostru liber“, a spus Marius Moga, unul dintre partenerii businessului Atelier MASS SRL-D din Cluj. Compania a avut afaceri de peste 17.700 de euro în 2012.
Jumătate din investiţia de 20.000 de euro a fost asigurată din finanţarea de la stat, restul provenind din fondurile proprii ale partenerilor.
Al doilea motiv pentru dezvoltarea unei afaceri a fost contextul economic tot mai dificil care a condus la o scădere mare a pieţei de dezvoltare imobiliară şi de construcţii.
„Anul 2010 a fost unul decisiv pentru noi şi a adus un capăt de