Turcia se indreapta catre o noua era, una a pacii, odata cu depunerea armelor de catre PKK. Mai mult, retragerea rebelilor militanti din Turcia si deplasarea acestora catre Irak este salutata de Ankara si privita cu interes atat de statele din regiunea Orientului Mijlociu, cat si de catre intreaga comunitate internationala.
In acest sens, militanti din primul grup care a ajuns in Irak au fost intampinati inca din zona Heror, din apropierea muntelui Metina, de catre camarazii lor irakieni, marsaluind simbolic pentru o pace care se doreste a incheia un conflict vechi de 30 de ani.
"In cele sapte zile in care am marsaluit catre Irak am intampinat numeroase dificultati cauzate de conditiile meteo", a declarat o membra a grupului de 13 luptatori, informeaza Al Arabiya.
Acestia au transportat pusti de asalt Kalashnikov, mitraliere usoare si lansatoare de grenade.
La randul sau, Ciger Gewker, unul dintre liderii rebelilor, a adaugat: "Ne asteptam ca partea turca sa fie sincera in ceea ce priveste discutiile avute cu noi, pentru a ne atinge interesul comun. Urmatorul pas trebuie sa il faca Turcia si ma refer aici implicit la conditiile pe care ni le vor asigura in actiunea de parasire a tarii".
Guvernul de la Bagdad, care s-a declarat de nenumarate ori impotriva actiunilor militare ale Turciei desfasurate impotriva PKK pe teritoriul irakian, este nemultumit acum de intrarea in propria tara a celor aproximativ 2.000 de luptatori kurzi.
In acest sens, saptamana trecuta Ministerul de Externe irakian a declarat ca saluta procesul de pace, insa "nu accepta intrarea grupurilor armate pe teritoriul sau".
Turcia se indreapta catre o noua era, una a pacii, odata cu depunerea armelor de catre PKK. Mai mult, retragerea rebelilor militanti din Turcia si deplasarea acestora catre Irak este salutata