Două vrâncence sunt suspecte că ar fi contractat boala Lyme. Acestea au ajuns la Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Focşani, săptămâna trecută, după ce au fost muşcate de căpuşe. Medicii au prelevat probe de la cele două femei, pe care le-au trimis la Bucureşti pentru a fi supuse testelor de laborator. În ultima săptămână, 43 de persoane au ajuns la Spitalul Judeţean după ce au fost muşcate de căpuşe. Acestea au primit tratament cu antibiotic, care este recomandat în cazul unor astfel de muşcături.
Anul trecut, 13 persoane au fost diagnosticate cu boala Lyme. În contextul în care, în ultima perioadă, camerele de gardă ale spitalelor sunt luate cu asalt de vrânceni muşcaţi de căpuşe, specialiştii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vrancea au emis un comunicat de presă cu informaţii referitoare la boala Lyme. Specialiştii DSP spun că boala Lyme poate afecta pielea, încheieturile, sistemul nervos, dar şi alte sisteme sau organe. Simptomele acestei boli sunt descrise, adesea, în trei stadii. „Primul semn al infecţiei este o urticarie circulară, care apare în 1-2 săptămâni de la infecţie, dar poate apărea chiar şi la 30 de zile. Această urticarie are adesea un aspect caracteristic de ţintă, cu un punct roşu, înconjurat de o zonă roşie ce se extinde. Urticaria trece, de obicei, în circa o lună. Împreună cu urticaria, persoana infectată poate avea simptome asemănătoare celor ale gripei. Persoana bolnavă se poate simţi foarte obosită şi foarte rău şi poate avea urticarie în mai multe zone, diferite de locul înţepăturii”, explică specialiştii DSP.
Boala Lyme poate afecta inima, ceea ce poate duce la bătăi neregulate sau la dureri în piept. Poate să cuprindă sistemul nervos, provocând paralizie facială sau furnicături şi amorţire a braţelor şi picioarelor. De asemenea, din cauza bolii Lyme pot apărea dureri de cap cu senzaţi