La finele săptămânii trecute, directorul Institutului Național pentru Arheologie, Jaime Awe, a anunțat că piramida maiașă Noh Mul din Belize, a cărei venerabilă vârstă era de peste 2000 de ani, a fost dărâmată din greșeală de către o echipă de muncitori ai unei companii de construcții, care aveau nevoie de material pentru construirea și repararea unor drumuri.
Poliţia a informat că situaţia care a condus la distrugerea unui obiectiv arheologic atât de însemnat din pricina unei grave neglijențe va fi cercetată.
Piramida se afla pe un teren privat, pe care se cultivă sfeclă de zahăr.
Legile în vigoare prevăd însă că toate lucrările care includ obiective antice se află sub protecţia autorităţilor.
Piramida, înaltă de 33 de metri, ajunsese să fie acoperită abundent de vegetaţie şi nu mai avea structura caracteristică, în trepte.
În opinia lui Jaime Awe, de la Institutul Național pentru Arheologie, este posibil chiar ca firma de construcţii să fi confundat piramida cu un deal.
Întrebarea pe care Awe o ridică însă este de ce reprezentanții firmei de construcții “nu puteau lua pietre dintr-un loc care nu are nicio semnificaţie culturală?”
“Ruinele erau foarte cunoscute, iar muncitorii ştiau bine că era un loc istoric. A fost pur şi simplu dintr-o nenorocită delăsare!“,
a conchis arheologul.
Profesorul de arheologie Norman Hammond, care a condus lucrările din Belize, susţine că distrugerea construcţiilor maiaşe constituie o problemă frecventă.
Distrugerea piramidei Noh Mul este însă, în opinia arheologilor care au fost chestionați pe acest subiect, cel mai grav astfel de caz.
Sursa info: www.rtv.net Sursa foto: www.pasthorizonspr.com Articole similare: Incredibila poveste a viorii care a cântat la scufundarea Titanicului! Victor Ponta, aprecieri mânioase despre…stilul românesc 21 Martie, Ziua Internaţio