În perioada mai – iulie va fi derulată la nivel național o campanie de prevenire a furturilor din locuinţe intitulată „Nu-ţi scăpa casa din ochi!”.
Această campanie a fost iniţiată de către Poliţia Română în parteneriat cu Groupama Asigurări şi îşi propune să aducă în atenţia cetăţenilor importanţa propriilor atitudini în reducerea riscului victimal în ceea ce priveşte furturile din locuinţe.
În conformitate cu datele statistice de la nivel naţional, 1 din 4 furturi din locuinţe au loc din cauza neglijenţei proprietarilor. Modalităţile de comitere ale furturilor din locuinţe sunt multiple, plecând de la „împrietenire” (sub diverse pretexte autorii pătrund în locuinţe cu acordul proprietarilor) până la forţarea sau ruperea butucului, folosirea de chei potrivite sau escaladare.
Polițiștii spun că hoţii din locuinţe găsesc metode diverse pentru a-şi atinge scopul și ne-au dat câteva stereotipii ale infractorilor.
Hoţul „muncitor” – îşi atribuie false identităţi şi calităţi – instalator, electrician, lucrător la deratizare etc. Poartă, de regulă, un echipament care sugerează apartenenţa la diverse instituţii şi are asupra sa mai multe tipuri de legitimaţii false. Hoţul semi-mascat este tipul comun de spărgător prin efracţie. Este îmbrăcat cu haine închise la culoare şi poartă un fes pe cap, care, la nevoie, poate fi transformat în cagulă. Are asupra sa un rucsac sau o geantă în care poartă diverse unelte. Hoţul intelectual este îmbrăcat decent sau elegant, poartă cravată, ochelari şi are asupra sa o geantă în care, în loc de documente, are instrumente de spargere.
Mai nou spărgătorii de locuinţe au început să caute ponturi pe reţelele de socializare, unde îşi fac prieteni virtuali. Multe persoane se laudă cu ce au acasă, când pleacă în excursii sau în concediu, oferind astfel informaţii gratuite şi utile hoţilor. Unele persoane postează foto