Scris de Cristian Horgoș - Sesiunea de comunicări a atras la Oradea studenţi din Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi şi alte cinci oraşe.
Sesiunea naţională de comunicări ştiinţifice studenţeşti „Ştiinţă. Cultură. Civilizaţie” – ediţia a XV-a s-a derulat vineri şi sâmbătă la Biblioteca Universităţii din Oradea şi în Stage Muzeu.
În deschidere, prorectorul Sorin Şipoş a subliniat că Universitatea este ca o catedrală, care se construieşte în timp, cu efortul colectiv al meşterilor, calfelor şi ucenicilor. „Trecerea de la dimensiunea cantitativă la cea calitativă depinde de asigurarea, pentru studenţi, a unor metode moderne de învăţare şi cercetare ştiinţifică. Mari istorici precum Vasile Pârvan şi Nicolae Iorga s-au remarcat, ca studenţi, în faţa profesorilor lor, elaborând lucrări de cercetare”, a arătat Şipoş una din raţiunile sesiunilor de comunicări.
Cancelarul Senatului Universitar, Aurel Căuş, a mărturisit că, având formaţie matematică, e uimit de efortul istoricilor de a scoate la iveală noi aspecte ale vechii istorii. „Istoricii ştiu prea bine că cel care nu-şi aminteşte trecutul e condamnat să-l retrăiască. Sigur, eu unul mi-aş dori să-mi retrăiesc tinereţea. Dar tocmai fiindcă mi-o amintesc… Un mare atu al tinereţii este ardoarea şi curiozitatea pe care o puteţi transmite şi profesorilor voştri. Chiar dacă noi, cei mai experimentaţi, avem orgoliile noastre, vă doresc să ne depăşiţi”, a mai cuvântat Căuş.
Prorectorul Simona Trip a făcut apel la Ion Creangă şi al său îndemn: „copile cu părul bălai ieşi să se îndrepte vremea” pentru a-i asemui pe studenţi cu copiii cu părul bălai a căror prospeţime şi elan poate „îndrepta vremurile în care trăim”.
Mai pragmatic s-a arătat decanul Ioan Horga, care a observat că pe lista comunicărilor studenţeşti există doar studenţi orădeni de la istorie, în timp ce din ţară au venit şi studenţi de la