Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a postat pe site, spre dezbatere publică, modificările la Ordinul 33/2012 referitor la instituirea unor reguli pe piaţa de echilibrare aplicabile producţiei de energie electrica ce beneficiază de sisteme de promovare. Tot ieri, conducerea ANRE au avut discuţii informale cu minerii din Gorj care au pichetat instituţia.
CE Oltenia a propus cinci modificări, dar a obţinut doar două. Aceste două propuneri acceptate de ANRE reprezintă de fapt o corelare cu HG 138, pentru cei 500 de MWh, ceea ce înseamnă că CEO va avea minim trei grupuri, constant, în sistem.
Potrivit sindicalistului Dan Pârvulescu, aflat ieri la Bucureşti, la protestul de la ANRE, în timpul unei discuţii informale cu directorii agenţiei, aceştia au recunoscut vina, dar au spus că responsabilitatea este şi la Guvern. Minerii au avut pancarte cu mesaje precum „ANRE-sabotorul energiei româneşti“, „Guvernanţi, respectaţi promisiunile“, „NU subvenţionării energiei verzi“, „ANRE- structură mafiotă“, etc.
Documentul de discuţie completează modul de participare la piaţa de echilibrare a unităţilor de producţie dispecerizabile stabilit prin Ordinul 33/2012, în sensul precizării modului în care vor funcţiona pe piaţa de echilibrare unităţile de producţie dispecerizabile termo care fac obiectul HG 138/2013. Aceste completări au fost solicitate atât de producătorii termo care fac obiectul HG 138/2013, cat si de Operatorul de Transport si Sistem, se arată pe site.
Observaţiile si comentariile se transmit pana la data de 24.05.2013, atât in format scris, cat si in format electronic.
PICHETĂRI
Ieri au protestat la ANRE angajaţii de la Roşia-Peşteana şi Turceni, pe 15 mai urmează cei de la Jilţ şi Craiova, pe 16 mai – Motru şi Mehedinţi, pe 17 mai angajaţi de la Rovinari, iar pe 20 mai cei de la Berbeşti. Punctul culmin