Agenti ai fiscului care vizeaza grupurile conservatoare, incoerenta in ceea ce priveste atentatul de la Benghazi si, acum, interceptari ale ziaristilor: administratia condusa de Barack Obama este implicata intr-o serie de scandaluri stanjenitoare, de care adversarii sai republicani nu au ezitat sa profite, scrie AFP.
Presedintele american, la mai putin de cinci luni dupa inceperea celui de-al doilea sau mandat de patru ani, a fost nevoit sa consacre luni o mare parte a conferinte comune de presa cu premierul britanic David Cameron pentru a replica la acuzatiile de "abuz de putere" venite din Congres.
Obama, care la instalarea sa la Casa Alba in 2009 vorbea despre o "noua era a responsabilitatii", a fost nevoit sa admita ca ar fi scandalos ca IRS, fiscul american, sa fi anchetat tintit grupari provenite din miscarea ultra-conservatoare "Tea Party".
Or, IRS recunoscuse vineri ca acesta a fost cazul si isi ceruse scuze. Congresul a lansat imediat anchete parlamentare si audierile vor incepe in aceasta saptamana.
Dar dezvaluirile continua sa se multiplice in ceea ce priveste amploarea anchetelor fiscale iar o serie de conservatori, congresmeni sau editorialisti, evoca acum fantoma scandalului Watergate, care l-a costat functia pe presedintele Richard Nixon in 1974.
"Administratia a avut o saptamana dificila, dar saptamana a fost si mai dura pentru primul amendament" al Constitutiei, care consacra libertatea de exprimare, a acuzat marti seful minoritatii republicane din Senat, denuntand un "abuz de putere fara rusine si demn de derbedei" si solicitand executivului sa "coopereze deplin" cu alesii.
Aceste evolutii intervin in momentul in care administratia se afla deja in defensiva in dosarul Benghazi (Libia) care a costat viata a patru americani, printre care si ambasadorul, in 11 septembrie 2012.
@N_P