În condițiile în care modelul de sustenabilitate financiară pe care s-a bazat jurnalismul tradițional până acum e în disoluție, nu doar la noi, ci și în lume, e greu să fii optimist cu privire la perspectivele de însănătoșire ale jurnalismului autohton, care, în plus, mai duce și o lipsă acută de caractere.
Zilele trecute, a fost făcut public Raportul FreeEx - Active Watch privind Libertatea presei în România - 2012. Cele 87 de pagini acoperă o cantitate impresionantă de informații, de la presiunile exercitate la nivel politic sau de către patroni asupra jurnaliștilor până la procesele de calomnie și îngrădiri ale libertății de expresie. În ansamblu, e vorba de un material factual considerabil, sprijinit pe o amplă documentare.
E drept, maniera în care autorii interpretează îngrădirea libertății de expresie este, în unele cazuri, excesivă. Spre exemplu, a plasa în acest registru faptul că deputatul Ioan Ghișe a fost împiedicat să se dezbrace de cămașă pentru a afișa un tricou inscripționat cu mesaje de protest împotriva președintelui la recepția de 1 Decembrie de la Cotroceni (aspect căruia i se alocă un titlu distinct - Cap. 1.2 -, Parlamentar dat afară de la recepţia prezidenţială de 1 Decembrie) e o interpretare discutabilă. Până la urmă, libertatea de expresie nu poate să facă abstracție totală de anumite constrângeri de bun-simț, cu atât mai mult cu cât personajul cu pricina nu avusese până atunci niciun fel de opreliști în a-și exprima convingerile politice pe toate canalele media. Trebuie să facem totuși distincție între exercitarea libertății de expresie și o mostră evidentă de exhibiționism politic ieftin.
În aceeași categorie intră maniera în care Active Watch critică aprecierile făcute în raportul MCV, care denunța presiunile nejustificate și actele de intimidare de către mijloacele de informare în masă