Cifrele care trebuie raportate autorităților referitoare la cantitățile de deșeuri colectate selectiv sunt inexacte din cauza celor care fură gunoiul. Hârtia și PET-urile sunt vândute către centre de achiziție.
Sărăcia și lipsa de respect față de lege duc la situații cu totul neobișnuite. Spre exemplu, în Roman a ajuns să se fure inclusiv gunoiul. În luna octombrie a anului trecut, Primăria municipiului Roman s-a înscris în competiția “Orașul reciclării”. În cadrul concursului, administrația locală și societatea Rossal SRL Roman – care a fost partenerul Primăriei Roman în această activitate – au primit în administrare, de la EcoRomAmbalaje (organizatorul concursului) mai multe ecocontainere pentru ca în oraș să fie amenajate mai multe platforme de colectare selectivă a deșeurilor.
“La aproximativ o lună după ce am amenajat platformele de colectare selectivă, au și fost vandalizate unele eco-containere. Este vorba despre persoane care, în general, caută în gunoaie. Au spart încuietorile și au furat conținutulv- hârtie, carton, PET-uriv-, pentru a-l valorifica la centrele de achiziție. Astfel, cantitățile de deșeuri colectate selectiv dar furate nu au mai putut fi contabilizate și raportate”, a afirmat Ionel Ciocan, directorul SC Rossal SRL Roman.
Reprezentanții SC Rossal SRL Roman și polițiștii locali au supravegheat deseori aceste eco-containere, fiindcă sunt proprietatea EcoRomAmbalaje, ultima “captură” de hoți de gunoaie având loc marți. Directorul Poliției Locale, Daniel Cazacu, a precizat că va lua măsuri, având în vedere că cei doi bărbați prinși la furat PET-uri pe 14 mai nu sunt singurii autori identificați de polițiștii locali.
Cantitățile de deșeuri trebuie raportate fiindcă România are de atins o țintă de colectare selectivă și reciclare a deșeurilor din ambalaje. Dacă această țintă nu este atinsă, țara noastră riscă ame