Arhitecţii vor să reconstituie două poduri celebre cândva în Bucureşti, în cadrul Planului Integrat de Dezvoltare Urbană, prin care zona centrală va fi complet reorganizată. Început în urmă cu trei ani, proiectul va fi pus în practică cel mai devreme la mijlocul lui 2014.
Bucureştenii se vor putea plimba pe malurile Dâmboviţei la fel cum se plimbă turiştii pe malurile Tamisei la Londra sau pe malurile Senei la Paris. Planul de reorganizarea a centrului istoric pe care Primăra Capitalei vrea să-l pună în practică, aflat în prezent în faza de realizare a studiului de fezabilitate şi al celui tehnic, arată că malurile Dâmboviţei dintre Izvor şi Piaţa Unirii vor fi complet schimbate, iar pietonii vor putea traversa râurile pe Podul Calicilor şi pe Podul Mihai Vodă.
Pietonii vor putea circula pe două trotuare mai largi cu aproape 2,5 metri decât cele actuale. „Este o idee de reintegrare a Dâmboviţei în circuitul urban la fel cum au fost reintegrate şi alte râuri din alte capitale europene, şi aici mă refer la Tamisa, Sena şi Vinea”, a spus Mario Kuibuş, directorul firmei Re -Act, care coordonează Planul Integrat de Dezvoltare Urbană.
„Proiectul va fi demarat posibil după ce noi vom preda o ultima fază din cadru PIDU ca proiect de executie. După cum merg lucrurile undeva pe la jumătatea anului viitor. Abia de atunci încolo se poate organiza licitaţie pe execuţie pentru proiectul nostru”, a spus arhitectul.
Trotuarele situate de o parte şi de alta a râului Dâmboviţa vor fi mărite prin amplasarea unei console metalice care „va tăia” din râu. Pe malul râului vor fi puse nişte jardiniere cu caprifoi, o plantă care să rămână cât mai mult timp verde. Spaţiile de la mal vor fi mobilate cu bănci comode pe care bucureştenii să poată sta relaxaţi.
„Rialto” de Bucureşti
Proiectul prevede construirea unui prim pod peste Dâmboviţa în apropierea