Sistemul financiar romanesc se confrunta poate cu cele mai importante provocari din istoria sa. Printre factorii negativi se numara si cresterea creditelor neperformante care afecteaza atata bancile, cat si economia tarii.
Gordon W. Johnson, presedintele EM Advisors LLC, a declarat marti ca rata ridicata a creditelor neperformante pune o presiune in piata si stagneaza creditarea, afectand astfel si economia.
Acesta considera ca este nevoie de reglementari mai stricte si de schimbarea legislatiei pentru a permite bancilor sa-si curete bilanturile prin restructurarea imprumuturilor cu probleme.
Pe perioada crizei, creditele neperformante au avut o crestere graduala in tarile din Europa de Sud-Est, a spus Gordon Johnson, presedintele EM Advisors LLC. , care a aratat ca rata neperformantelor a urcat chiar pana la 23% in Muntenegru.
In Romania, creditele neperformante au ajuns, la finele lunii martie, la o pondere de circa 19% din totalul imprumuturilor.
“Bancile trebuie sa faca mai multe provizioane, astfel ca au mai putin capital pentru creditare”, a declarat Johnson, prezent la un seminar despre sistemul bancar organizat de ZF si casa de avocatura Stoica si Asociatii.
Si Ernst & Young Romania estimeaza, intr-un raport publicat recent, ca va stagna creditarea in urmatoarele 9 luni. De asemenea, consultantii companiei se asteapta la o crestere a creditelor neperformante.
„Aceasta situatie se datoreaza neincrederii consumatorilor si a decidentilor din companii in perspectivele pe termen scurt ale economiei, dar si apetitului limitat si selectiv al unora dintre jucatori”, a declarat Gelu Gherghescu, partener assurance & advisory la Ernst & Young Romania.
„Oricum, chiar si o usoara evolutie pozitiva a creditarii nu ar fi suficienta sa alimenteze cresterea economica in asemenea masura, i